QUÈ ÉS LA VIQUIPÈDIA?
La viquipèdia és un exemple de wikispace.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhIAhaXbJOJzDmptCcUecpMeo2Rrta4QorfUqcOF8jDpJDj6xZ3kAIUDFcFcYukrrMFzVCZS9KNa0Y_PLSY8kROcySrk_8YxZkgudlawXH8HNjI-H9Mfp1il4hy5m1MqAdWY79o6X-xu4Ci/s1600/Wikipedia-logo-ca.png
- Tenim llicències per agafar informació de la viquipèdia?
- Tot el que diu és cert? Com ho assegures?
- Com s'edita una entrada de la viquipèdia?
- Pots editar un article que ja ha estat creat?
- Se sap qui és l'autor?
- Qui controla les publicacions de la viquipèdia?
Saber respondre tot aquest seguit de preguntes és imprescindible si es vol utilitzar.
- Sabem que podem agafar la informació perquè, a baix de tot de la viquipèdia, apareix la llicència de creative commons.
- La fiabilitat de la informació dependrà de les referències que tingui aquella entrada. Quan més referències més fiable.
- També es valoren molt les cites.
- A més a més, les imatges que apareixen estan també documentades i citades si són lliures o no per ser utilitzades. (commons.wikipedia.com)
- Es pot editar un article ja creat, clicant a modifica. Pot ser anònim o amb autor. Si vols que apareixi el teu nom, primer t'has de registrar. Si t'has registrat, podran veure qui ets mitjançant l'opció mostra l'historial/Eines: llista (la última modificació és la primera que surt).
- Els usuaris són els que controlen les publicacions. Amb l'opció "Afegir aquesta pagina a la teva llista de seguiment" (una estrella) que hi ha a dalt a la dreta, al costat de la barra de cerca, pots seguir aquelles pàgines que t'interessant i que vols saber quan són modificades.
- Amb això, aquells usuaris que tenen molta activitat a la viquipèdia: publiquen freqüenment, modifiquen i tenen molts vots d'altres usuaris perquè el que posen és interessant, pasan a ser bibliotecaris. Els usuaris bibliotecaris tenen el dret de votar per borrar una entrada que no és objectiva, fa un mal ús de la viquipèdia, etc. Això ho fan amb l'opció Comunitat/portal viquipèdia/presa de descisions.
COM PUC PUBLICAR DE MANERA QUE SIGUI FIABLE ALLÒ QUE POSO?
Per a què una informació sigui fiable s'ha d'extreure de cercadors que ja responen de problemes abans. És a dir, que tinguin un reconeixement social. Allò que publiques ha hagut de estar creat abans.Llocs on busca informació:
- Llibre de la biblioteca i books.google.es: ja han estat prèviament seleccionats.
- Revistes bones: articles d'experts
- Google acadèmics: scholar.google.es/
- Webs: només si són d'autoritat reconeguda sobre el tema o si són persones especialitzades en el tema (blog, etc)
QUINA DIFERÈNCIA HI HA ENTRE EL FORMAT VIQUIPÈDIA I LA ENCICLOPÈDIA EN PAPER?
La viquipèdia és molt més fiable, ja que són molts autors i correctors qui revisen la informació. En canvi, la enciclopèdia només hi ha un autor i un corrector per cada 100.000 articles.
ACTIVITAT DE CLASSE --> Modificar o crear una publicació a la viquipèdia
Per realitzar la nostra aportació a la viquipèdia hem hagut de:
- Saber Quins són els pilars fonamentals de la wikipedia?
- Tenir clar Què no és la wikipedia?
- Conèixer i seguir el seu llibre d'estil
- Llegir la pàgina Com es modifica la wikipedia?
Un cop llegit això i tenir-ho present, la Marta Martínez, la Marta Jové i jo, la Dèbora Segura, hem seleccionat el tema Land Art. Com vam veure que a la wikipedia en castellà hi havia molta més informació que a la viquipèdia en català, vam decidir traduir al català un dels apartats que no hi apareixien.
PASSOS QUE VAM SEGUIR:
- Registrar-nos a la viquipèdia: DeboraMartas
- Traduir l'apartat de finalitats del castellà al català
- Entrar amb el nostre usuari a la pàgina de Land Art en català
- Clicar l'opció modifica i enganxar el text traduït
- Formules d'edició utilitzades:
- Parragrafs: : text
: : text
2. Secció: ==text==
3. Cites internes
4. Cites externes: [ web paraula seleccionada ]
5. Punts dabant les paraules: * text
Per veure l'article modificat clica aquí
El fet de modificar una de les entrades de la viquipèdia ha sigut una bona experiència ja que ens ha obligat a coneixer més a fons el seu funcionament i a saber justificar i constatar la informació que aportem.