dimecres, 28 de novembre del 2012

Hemisferi Esquerre

Com ja sabeu, el nostre cervell està dividit en dues parts. L'hemisferi dret i l'esquerre. 
Tot i que tots dos hemisferis treballen alhora i no hi ha cap que domini d'un sobre l'altre, si que hi ha diferències en el seu "contingut".

A l'hemisferi dret trobem tot el que està relacionat amb la part creativa (música, pintura), la imaginació i la fantasia. En canvi, l'hemisferi esquerra conté la part més racional i científica, com poden ser les matemàtiques, l'anàlisi, el llenguatge, etc.

Per això, hi ha eines que ens ajuden a treballar aquestes coses lògiques i coherents a l'hora d'exposar-les. A continuació trobeu dues de les eines amb les quals treballar:


         1. MAPES CONCEPTUALS: creats per Joseph D. Novak, és un recurs esquemàtic per resumir conceptes. També ens permet organitzar i plasmar de manera estratègica  l'estructuració dels conceptes en la ment i, alhora, és un mètode per aprendre el significat de l'estudi que entra. Entre els conceptes, relacionats entre si, són imprescindibles connectors. És important recordar que no es poden repetir conceptes.


EINA--> El Cmaptools és un programa gratuït, creat per l'Institute for Human and Machine Cognition, que permet la creació de mapes conceptuals. Es treball al local, és a dir, a l'ordinador tot i que es poden guardar arxius de manera online a més a més del local.

ELS MAPES CONCEPTUALS A LES EXPOSICIONS

Quan vols posar un mapa conceptual a una exposició oral és important que els conceptes i les fletxes vagin sortint o es vagin remarcant mica en mica que ho expliques. 


Exemple de mapa conceptual:




Activitat realitzada a classe



Una vegada creat el mapa conceptual el procés per guardar-lo és molt senzill. Només he anat a Equipo/Biblioteca/Documentos/Carpeta mycmaps i allà l'he guardat.
Un cop guardat, he tornat a la pàgina principal i he posat: exporta el camp com a--> fitxer d'imatges
Tingueu en compte que un cop guardat com a imatge, no es podrà modificar.



         2. FLUXOGRAMES: serveixen per organitzar i plasmar procediments encaminats a resoldre una                   tasca. 



EINA--> El Gliffy és un programa per crear fluxogrames que treballa la lògica i les certeses de manera racional. Aquest programa conté una simbologia determinada: http://www.monografias.com/trabajos53/diagrama-de-flujo/Image7256.gif

http://www.gliffy.com

ELS FLUXOGRAMES PODEN SER ÚTILS PER A FUTURS MESTRES EN:

  • Planificar tasques pròpies de la tasca a dur a terme.
  • Utilitzar l'eina per ensenyar als alumnes. Presa de decisions, resolució de problemes, planificació, definicions d'ordres i instruccions, etc.

Exemple d'un fluxograma. 






Activitat realitzada a classe



Podem dir que els mapes conceptuals i els fluxogrames es troben a la part racional perquè quan transformem la informació d'un text a un mapa conceptual estem fent operacions mentals per relacionar conceptes que no apareixen.