dilluns, 8 d’octubre del 2012

El bon comunicador

A Comunicació oral, escrita i digital i, a partir d'ara COED, hem tractat què és llenguatge i llengua i com ha de ser un bon comunicador.

La conclusió que hem extret és que:
--> La llengua és la creació del llenguatge i consisteix en un conjunt de signes i símbols, tan verbals com orals, propis d'un grup social determinat
--> El llenguatge és un mitjà de comunicació pel qual podem organitzar l'entorn i entendre'l. A més, és la facultat que ens permet definir-nos i diferenciar-nos de les altres espècies.

Com segurament tots sabeu, fins ara, la llengua és el que s'havia d'estudiar a les escoles per poder ser un bon comunicador. Allò que necessitava un ésser per poder viure era la llengua. Ara, en canvi, ens hem adonat que no hi ha prou amb això. Es tenen molt en compte altres espectes com pot ser l'humor, el silenci, la gesticulació, la mirada, etc. Per tant, com tots aquests aspectes no l'engloba la llengua, s'ha creat la competència comunicativa.

Vegeu aquest vídeo. Creieu que és un bon comunicador?


Les característiques d'un comunicador eficaç són diverses i no existeix cap llista tancada. Varia segons el públic.


Tenint en compte tot això après, m'he adonat de diverses coses.
Primer de tot, un mestre ha de ser un perfecte bon comunicador. Per això, si vull arribar a ser una bona comunicadora, no només he de dominar la llengua. També he d'aprendre altres aspectes que com jo, moltes persones creuen que no es poden aprendre. 
Un llibre que us recomano és: "Com parlar bé en públic" de Joana Rubio i Fransesc Puigpelat, perquè parla de les tècniques concretes, gestos estudiats i mètodes que utilitzen els grans oradors  i que tothom pot aprendre.

La llengua que s'ha d'adquirir és la Llengua Oral Formal. Aquesta llengua no s'estudia en cap etapa de la nostra formació acadèmica obligatòria però si que recull característiques del Canal oral (la conversa) i del canal escrit (la carta formal).
La Llengua Oral Formal s'utilitza a les explicacions de qualsevol tema acadèmic, a l'hora de llegir un conte a l'escola, una entrevista, als debats del seminari...per això és molt important dominar-la. 

Enllaç d'interès: http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/catalunya-conoce-esta-noche-ciudadano-predilecto-1820661




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada